Saturday, September 26, 2009

hari raya yang so amazing!!!!!!















raya pertama:

this is my family yg so amazing...
yg duduk tur mak aku larh...
dari kiri...
adk aku(qadratul amani)
aku
akak aku(qadratul asma')
anak sedara aku(batrisyia alya)


















raya pertama:
aku,mak ngan kwn bek aku izan





















raya pertama/kedua:
aku dok g beraya ngan izan ke semo umah kegkwn aku...

raya pertama:
amar/izan/munirah

raya kedua:
kimi/azimah/shahrun/azi



















mlm raya kedua:

pas blk umah azi mlm tur tok aku(duduk) dtg umah...bersama maktam aku(tudung pink) yg baru blk dari india cuti raya,paktih ngan maktih(2org yg paling kiri)


















raya ketiga:
kakak2 n abg2 aku semo dtg bwk anak2 diorg..da jgk yg bwk org gaji..hhehehehhe





















mak aku epi sgt even bkn anak kandung mak aku...mak aku tetap syg diorg...rasa mcm famili aku kembali mcm dlu..cuma ayah n kak lil jek xder....



















nie iman maisara...
anak sedara aku no 10
dia nie suka org puji dia cantik...
hehhehehehhe
tp dah mmg cantik pown...


















jom mkn!!!!!
nasi impint ngan kuah lontong....
tp yg family aku plg suka..
ketupat palas mak aku larh...
my mom is the best cooker eva!!!!!!

















alya n hakim (abg kpd iman td)
diorg nie dari kecik lae rapat...
dah mcm mr n mrs smith...









semo dah nk blk dah......











the sad moment during the 1st week of raya















raya kelima:
bobo kucing ksygn family aku....mati....
pg tur mak ngan amani dah bwk bobo p klinik haiwan...
doktor ckp bobo kna penyakit hawar*.ptg tur dia mati...
sian bobo...dia baek sgt....

*sejenis penyakit kucing...xberjangkit kpd manusia...







saja2 ltk.....















nie kuih raya adk aku wat....



















nie kuih raya yg aku wat....
















sblm siap2 pg raya....dok kemas umah...semo..hehhehe



















ibu di pagi raya






















akak di pagi raya






















aku di pagi raya






















amani di pagi raya





















alya di pagi raya......














raya thn nie blm hbs lae....gmbr2 nie kt kdh jek..
kt kl belum lae beraya....

tp overall raya thn nie besh gilerz.. family aku back togethr back...semo org ketawa gembira dihari raya.....aku suka sgt......kecuali time bobo mati....

Sunday, September 13, 2009

bulan puasa yg so amazing

hurm...dah lama sgt kn aku x post blog aku..hhehehehe..ada ker org kisah kn aku post ker x blog nie..hahahha..

wat eva...

nie cerita aku sepanjang aku xpost blog..hehhehe

pas aku stat blk aku yer sem 1 3rd yer...aku jd amat malas tok post blog...mcm xda sgt bnde nk diceritakn..tp 1st day puasa aku...aku sambut kt kuantan...hehhehe...amazing kn....aku suka sgt teluk cempedak..sgt cantik....



then aku blk uia...
smbg wat repot2 aku r...hehhehe

aku sbnr yer nk cita tntg skrg..
hurm...
skrg nie aku kt lcct tgu flight aku ke alor star tok blk raya umah mak aku...
nie 1st time aku nek flight n sorg2 lak tur...
try and error r aku..
hehehhe...tur x pntg...
skrg nie kn bulan puasa....
aku bkn nk ngumpat ker aper..tp ak skrg dok lepak online kt mcd....
tgh2 dok online aku nmpak 2org mamat melayu nie..masuk mcd gak..dok meja dpn aku...
sah2 sgt muka melayu diorg nie...aku igt diorg pon nk lepak mcm aku gak r...
tp tetiba kwn dia sorg msk dlm..
so ak wat xtaw nk terus mengonlinekn diri aku..
hehhehe
lyn facebook..
huhuhu..
tetiba...
kwn dia yg masuk dlm mcd td beli bigmac set 2 kowt..
diorg ngan selamba yer mkn...
aku xphm..
kenapa xpuasa....
nie kn bulan mulia...
yer pon xpuasa...
jgn r mkn dpn public....
aku geram dan sedih sbb diorg nie melayu....
afta diorg mkn..terus diorg blah....
byk jek org melayu dok lepak mcd...tp diorg jek yg aku tgk mkn...
xmalukan diorg?
aku yg tgk nie pown malu sgt.....

ok r..nnt da kesempatan aku post lae ek blog nie...
wat sesaper yg xpuasa tampa sbb..malu2 kn larh diri anda....semo org berebut kumpul amalan..korg lak bersusah payah kumpul dosa!!!!!

hheheh
td aku ckp nk cita tntg aku spnjg xpost blog..tp xjd lak...
hehheeh
c ya

Monday, June 29, 2009

fighter-chistina aguilera

After all that you put me through,
You think I'd despise you,
But in the end I wanna thank you,
'Cause you've made me that much stronger

Well I thought I knew you, thinkin' that you were true
Guess I, I couldn't trust called your bluff time is up
Cause I've had enough
You were there by my side, always down for the ride
But your joy ride just came down in flames cause your greed sold me out in shame

After all of the stealing and cheating you probably think that I hold resentment for you
But uh uh, oh no, you're wrong
Cause if it wasn't for all that you tried to do, I wouldn't know
Just how capable I am to pull through
So I wanna say thank you
Cause it

[Chorus:]
Makes me that much stronger
Makes me work a little bit harder
It makes me that much wiser
So thanks for making me a fighter
Made me learn a little bit faster
Made my skin a little bit thicker
Makes me that much smarter
So thanks for making me a fighter

Never saw it coming, all of your backstabbing
Just so you could cash in on a good thing before I'd realize your game
I heard you're going round play, the victim now
But don't even begin feeling I'm the one to blame
Cause you dug your own grave
After all of the fights and the lies cause you're wanting to haunt me
But that wont work anymore, no more,
It's over
Cause if it wasn't for all of your torture
I wouldn't know how to be this way now and never back down
So I wanna say thank you
Cause it

[Chorus]

How could this man I thought I knew
Turn out to be unjust so cruel
Could only see the good in you
Pretend not to know the truth
You tried to hide your lies, disguise yourself
Through living in denial
But in the end you'll see
YOU-WONT-STOP-ME

I am a fighter and I
I ain't gonna stop
There is no turning back
I've had enough

[Chorus]

You thought i would forget
But I remembered
Cause i remembered
I remembered
You thought i would forget
I remembered
Cause i remembered
I remembered

[Chorus]


bla aku down or depressed
aku slalu pasang lagu nie kuat2 n jerit kuat2 ikut lirik dia...
rasa puas dpt lepas geram...
heheheheh



video

Wednesday, May 27, 2009

the road not taken.....

TWO roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

5

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

10

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.

15

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.




which road you would choose?
the one that people always go...
or the one that people naver go?






igt lae sajak nie time form 3 xslp aku...
mengenai jln mana yg kita patut pilih....

hurm...
skrg nie aku bkn nk cita tntg sajak tur..
tp aku nk ckp pasal jln yg kita pilih...
pernah x korg rasa jln yg korg pilih tur salah?
korg nyesal sgt....
dan korg rasa clu korg bleh putar blk masa ke masa yg lepas korg xkn pilih jln tur?

tp...bla kita pikir2 kn blk....
mmg kita ditakdir kn tok pilih jln tur kn..
ataupun
kita rasa yg kita patut brtanggungjwb tok keputusan kita yg lps...

bg aku semo kesusahan yg aku lalui skrg...
keperitan n caci hina yg ku terima skrg....
penderitaan aku...
result daripada aku yer keputusan aku yg dulu...
byk mendewasa kn aku....
byk membantu aku..
menyiapkn diri aku untk cabaran yg akan dtg..

mula2 mmg rasa menyesal..
tp bla dah lama2...
bla dipikir secara rasional yer...
mesti ada sbb kenapa ALLAH jadikn hidup aku mcm nie..
hehhehe...

aku percaya ALLAH xkn pernah nk nyusahkn hambanya...
mgkin suatu masa nnt aku akan jumpa kebahagian aku..
hehheh..

lae satu aku slalu igt kata2 mak aku...
'bersusah2 dahulu....bersenang2 kemudian'
so...
life must go on whether how much u suffer now.n in d end u will find the happiness u find in ur life.....


Saturday, May 9, 2009

ibu, sabar lah....


hari ini, tanggal 10 mei 2009.. aku igin mengucapkn selamat are ibubuat ibuku secara khas nya dan ibu2 diseluruh dunia ne secara umum yer....



















inilah keluargaku....

aku tulis sajak ni, khas untukmu ibuku...


ibu,
kaulah segalanya bagi ku,
kau berikn ku kehidupan,
kau mendidikku,
kau menjagaku,
kau melindungiku,
setulus dan seikhlas hatimu,

ibu,
kau korbankan kebahagian mu,
kau musnahkan cita-citamu,
kau rempuhi segala rintangan hidup ini,
hanyalah untuk memastikan anak-anakmu bahagia.

ibu,
ku mohon sejuta kemaafan padamu,
kerna disaat kau susah menghadapi masalah hidupmu,
aku xberdaya membantumu,
kerna aku masih belum cukup untuk menggantikanmu,
sebagai pelindungku.

ibu,
aku berjanji,
aku bersumpah,
pabila tiba waktu dan masa dimana aku bersedia nanti,
aku akan hadiahkanmu sebuah kebahagian,
mungkin tidak cukup untuk membalas pengorbananmu,
tapi aku akan cuba sedaya upayaku.

ibu,
bersabarlah,
akan ku balas jasa-jasamu,
ibu,
kuatkan lah dirimu,
menunggu ku capai cita-citaku,
untuk mmbahagiakanmu.....















inilah ibuku yang tercinta...
Nama ; Che' Rahani binti Yususf
Umur ; 51 thn

Wednesday, May 6, 2009

partime work

i already got a partime work at domonos...hhehe..im not the one dat make or deliver the pizza's but im the one that pick up the phone when each and every one of you that wanna order dominos pizza all over malaysia..hhehe.
its is gona be my new experiance..cant wait to start my work there...before this i had work ak supermarket as cashier, tuition teachers, 'tukang lap lantai' at school canteen ans so on .....
y do i work...
my main goal is ofcoz to gain some money to make my life confortable and to helping my mom by not to ask her for money..hehheh...second of all is to gain an experiance. by doing dis i know how difficult the life of working ppl and to burst up my mood to learn and to do my best in my study in order not to go for that kind of work in the future...im not try to 'perlekeh' that kind of work but it is for me to make my self realize that in order to get a better life we have to work from the bottom and even that that time we been call such thg that we dont want to hear...it is an experience...tahts all i can say...this kind of experiance will strengthen me even more to face the evil thing in the future,..hhehe..bye all..

Saturday, May 2, 2009

mendung, suram sedih....

ada org tnya aku..apsal blog aku nie sedih jek..
hurm...
aku yer tema tok blog aku nie tntg life aku yg agak susah nk masuk ngan org...but aku nga coba tok sesuaikan diri ngan environment aku..so aku yer blog tntg perjalanan hidup aku kearah hari yg cerah riang gemilang..hhahaahhaha...
tgu ek bla hidup aku akan terus cerah dan riang ria...hahhaha

Friday, May 1, 2009

kata hati vs resionality

hurm.. bla korg da dlm persimpangan...dlm keadaan tergesa2 nk wat keputusan yg mana korg akan ikut....kata hati atau rasionality? sesetengan org akan ikut jer kata hati.....others ikut rationality...hurm...memandangkan aku kt cc nie.. bising ngan keyboard dia xbpa selesa..aku sambung nnt ek tajuk nie...

sambungan......

hurm..
jika nk di ikutkn aku... bla time wat keputusan aku byk ikut kata hati sblm ku jmpa si A nie..hheheh..yer r.. dulu mind set aku dah di set kn oleh sapa ntah aku pown dah xigt...dia ada ckp kata hati adalah benda yg plg jujur dan iklas lahir dari hati kita...n kata hati xpenah bohong kita...ha..aku dah igt... sbb aku byk sgt tgk cita melayu..sebab tur mind set aku jadi mcm tur...ehhehhe...tp skrg aku sedar yg kata hati kengkadang xleh di percayai.....plus bla aku skrg study town planner lak...
aku didik tok tahu rationality sesuatu benda tur dlu sblm wat keputusan...tanpa rationality nie..susah bagi aku nk wat keputusan skrg...dats y bla aku nk wat keputusan skrg bkn mcm dulu yg aku ikutkn kata hati tur...clu ikutkan kata hati aku just taki afew minute nk wat keputusan...tp bla aku gunakan rationality aku per;ukan kgkdg sampai sebulan tok wat sesuatu keputusan..y?
sbb aku perlu tahu bnda tur dlu..so aku kna wat analisis pasal benda tur dlu...then aku nk kena identify pro n cons dia lak..kelebihan dan kekurangan sesuatu perkara tur...tahap analisis nie r yg membuatkn aku mengunakan masa yg agak lama...then baru aku leh wat pertimbangan tok aku wat keputusan...
hurm...
kebarangkalian sesuatu benda tur tok jadi betol or x tur lak aku rasa rationaliti kebarngkalian dia betol adalah byk berbanding kebarangkalian salah..tp kata hati..bg aku 50/50 jek..mgkin betul dan mgkin salah...
so...
apa pilihan anda?
kata hati or rationality...

Tuesday, April 21, 2009

dilukai disakiti tp terus menyayangi

bak kata siti nurhaliza dlm lagu pada cintanya....
walau dicerca walau dihina,
xmengapa...sementara,
walau diduga, walau tersiksa...
aku setia...
pada cintanya....

hurm....
aku syg sgt2 kt sorg nie....
aku penah ckp dlm blog aku sblm nie... my life would suck without or with u?
the answer is my life would suck without you...

im nothg without this person....
aku terlalu cintakannya...
aku sgp tgu dia walupun aku dah xda dlm hati dia...
walaupon dia dgn org laen skrg...
sakit tur mmg sakit..
pedih tur mmg pedih...
tp aku sgt2 cintakannya...

so buat 'A' i wrote dis for u only...


walau sederita mana hati ini diseksa olehmu,
aku terima dgn pasrah kerna hati ini hanyalah untukmu,
walau sederita mana hati ini dipanah kata-katamu,
aku terima dengan redha kerna hanya bersamamu,
kutemui manik2 kebahagian itu,

aku pohon dan sujud menghadapmu,
agar kau takkan tinggalkan aku,
kerna duniaku,
takkan lengkap dan gelap tampamu,
disisiku,

walaupun aku dianggap murahan bagimu,
aku sanggup terima segalanya,
agar aku kekal selamanya bersamamu,

walaupun kutahu,
kini,
cintaku ini,
hanyalah,
bertepuk sebelah tgn.....

Monday, March 23, 2009

miskin dan hina........complete version

miskin dan hina mmg xdpy dipisahkan.....mcm aur dan tebing....hehhehe.....okai r... the point is...org miskin nie mmg xdpt dipisahkn dgn penghinaan....kenape?sbb org miskin mmg slalu dihina walau baek or pandai mcm mana pown dia....dia akan tetap akan dihina selagi dia masih dlm keadaan miskin dia...so, aku nk nasihatkn kepada sesiapa yg miskin mcm aku yg slalu dihina nie sabar dan byk2 r berdoa kpa allah supaya hidup kita akan di permudahkan....

mmg r penghinaan nie sgt memalukan..tambahan lae kta dihina on public....mcm lak org miskin mcm kita nie xda perasaan.........bkn yer kita mintak nk dok dlm keadan miskin mcm nie...dah mmg kita ditakdirkna lahir dlm keadaan miskin....hurm....nk ckp xberusha...aku tengah berusaha skrg...cuma hasil yer xdpt lae...yer r..aku masih lae belajar....dgan kos yg aku amik nie tambah plah tiap2 sem aku byr ansuran laptop aku...mmg r xkn cukup langsung....baru2 nie aku kna print panel...hampir rm300 hbs...skrg aku sgt2 pokai....

ada ayah pown....tp dia lepas tgn jek kt aku ngan adik aku..kitorg kna survive snd...aku jga ada 2 org abg and 3 org kakak yg keje bagus2 dan bleh dianggap senang r...tp bla kau minta tlg...nk taw apa aku dapt? nie jwpn diorg.....'kami dlu pon susah..ang rasa r plak...'

dgn ini aku nasihatkn kepada diri aku dan semua org yg rasa diri dia miskin dan hina mcm aku nie....walau dihina mcm mana pown..sabar dah tebalkn muka....igt ALLAH itu Maha Adil.....

igt....semua nie...dugaan ALLAH kpd kita....mesti ada hikmah disebalik semo nie...mana taw dia nk bg suprise kt kita nnt...mgkin tyme tur..org yg hina kemiskinan kita akan dtg minta pertolongan kita..
pada masa tur...kita jgn jadi mcm mereka...tlg mereka..kerana hanya ALLAH dpt memberi pembalasan kpd mereka...siapalah kita untuk menghukum mereka.

ibuku ialah CHE' RAHANI BINTI YUSUF

mlm nie...aku sgt2 rindukn mak aku....yelah dah 4bln aku xblk rumah...bkn aku sengaja xmaw blk...tp sbb aku skrg da masalah kewangan...clu nk blk kedah tiket bus pergi jek dah rm42...clu pergi blk..dah rm84...mana lah aku nk cari det tur..huhuhu..aku wat keje partime pown cukup tuk support sket mkn minum aku..hheeheh
kembalik ke tajuk asal..hhehe..bagi aku.. mak aku adalah seegala2 yer...dia lah dunia aku..dialah pembakar semangat aku..aku sampai ketahap sekarang hanyalah kerana dia...aku penah jugak terpikir clu dia xda..mcm mana?hurm...apa yg aku bleh bayangkn sekarang adalah...clu aku berjaya dlm hidup pown xda makna yer dah..sebab apa?
aku wat semo nie sbb aku nk bahagiakn mak aku....aku nk bg kesenangan kt mak aku..for once aku nk tgk dia senang xpyh pikir byk sgt masalah..cukup lah apa yg dia dah lalui dari kecik pai sekarng...
sekarang aku nk cita sket serba serbi perjalanan hidup mak aku....

mak aku dilahirkn pada 16 april 1958 bersamaan dgn 26 ramadhan 1377 iaitu are rabu..hurm...masa mak aku kecik....tok ngan wan aku bercerai...so mak aku dok merata2 tempat..kengkadng ngan wan aku..kengkadang ngan tok aku xpon ngan nenek mak aku..hurm...ada 1 tyme tur mak aku dok ngan wan aku...wan aku nie ska meneroka..so mak aku dok r berdua ngan wan aku kt dlm hutan bka kebun...xsilap aku umor mak aku tyme tur 8 thn kot...kwn bek mak aku tyme tur ialah seekor anjing yg wan aku bela tok jaga kebun..
lepas tur mak aku dok ngan nenek mak aku lah..tyme tur mak aku smbg belajar blk...bg aku mak aku seorg yg cepat belajar n daya igatan dia sgt kuat...tp malang yer mak akux diberi peluang utk smbg belajar..tyme mak aku berumor 14 thn...tyme tur tok ngan wan aku(ibu bapa mak aku) xda...so nenek mak aku paksa mak aku kawin ngan sepupu mak aku..mak aku xmaw...tapi apakn day..mak aku tetap dipaksa kawin...pada usia sewal 14thn kita skrg masih lae maen anak patung...mak aku dah pon berkahwin dan setahun kemudia mak aku xmaen anak matung tp kna jaga ada sendiri pada umur 15 thn....dari hasil perkahwinan yang hanya bertahn selama 8thn tur mak aku dikurniakn sepasang cahayamata...bkn mak aku yg mintak cerai..tp diceraikn...reason dia aku pown xpasti,....tp dari apa yg aku dgr dari sedara mara belah mak aku...1st husban mak aku tur gila sket..penah satu kes...mak aku bela kucing...kucing nie baek sgt... clu mak aku blk dari pasar beli ikan letak kt lantai...kucing nia aku duduk tgu jaga ikan tur supaya kucing laen xcuri ikan tur...pada suatu ahari burung belaan bekan suami mak aku tur kna mkn dek kucing lae...sbb dia mrh sgt n dia tuduh kucing mak aku yg mkn burung dia...dia amek kucing tur n lambung kelagit lantas dgn menggunakan sebilah parang....terputus kucing kesygan mak aku itu kepada 2bhgian...mati lah kucing itu....contoh laen kegilaah bekas suami kak aku ialah..dia penah letak pisau bwah buaiyan abg tiri aku tyme mak aku gaduh ngan dia....
okay...selepas bercerai....bekas suami mak aku nie gila talak larh plak...pastur dia culik anak2 mak aku dok ngan dia....disbbkn kegilaan dia..mak aku xberani nk amek blk anak2 dia...
tyme mak aku menjanda muda..hheheehe...byk pinangan mak aku tolak sbb serik ngan last yer perkahwinan...dlm masa tur mak aku dok ngan abg mak aku n kak ipar dia....kak ipar mak aku ckp...dia suruh mak aku usahankna sawah dia...mak aku buatlah...memandangkn mak aku xda pelajaran..tur jek kerje yang mak aku bleh wat nk sara hidup diri sendiri...bagai keluar mulut harimau masuk mulut buaya....mak akud dianiaya lagi..
selama tiga thn..mak aku xdibyr gaji...mak aku jaz dpt mkn dan tempat tiggal..mak aku dilayan seperti hamba abdi...selepas tur mak aku blk dok ngan nenek dia....selepas genap 5thn menjanda...dan hampir 20 pinagan mak aku tolak.....
ayah aku pula mencuba nasib masuk minang mak aku...1st... mak aku tolak...ayah aku xputus asa....dia g merisik lagi...
mak aku still xnk n tolak...sapa larh yg nk kawin ngan duda anak 5 yg baru jek kematian isteri 3bln sblm tur....kejer plak bwk teksi jek....pinangan seorg yg berpangkat dato' yg beranak dua pown mak aku tolak...nie kn ayah aku duda yg miskin anak 5....mak aku bkn seorg yg meterialistic...tp mak aku tyme tur bercinta ngan org laen..hhehhehe..clu korg nk taw tyme mak aku kna paksa kawin tyme mak aku umor 14 thn tur...mak aku ngah bercinta ngan kazen mak aku sorg lae....hhhehehe..okai back o the real story...
then bla kali ketiga ayah aku masuk minang mak aku...nenek mak aku kesian ngan ayah aku..plus ayah aku seorg yang pandai berkata2..hehhemak aku dipaksa kawin buat kali kedua...
amak aku menagis mlm sblm mak aku dinikahkn....mak aku xnk kawin sbb mak aku dpt rasakn somethg wrong could happen....
bla mak aku siap djapkabulkn ngan ayah aku....mak cuba terima ayah aku seada yer...then bla mak aku disahkn mengandung kakak aku....mak aku sgt epi..hehhehe...tp kesengsaraan mak aku xberakhir disini... this is just the begining of the real story......


tyme mak aku mengandungkn kakak aku 9bln dan bla2 masa jek mak aku boleh bersalin...mak aku terpaksa pergi ke pasar beli brg2 nk masak utk ayah aku n ank2 dia mkn dgn hanya berjalan kaki sejauh 2km....ayah aku lak..dok rumah..baring smbil baca surat kabar..tur larh aktivitia dia saban hari...bla mak aku bersalin kakak aku dan diberi nama Qadratul Asma' pada subuh hari tanggal 25 april 1986 bersamaan dgn 15 sya'ban 1406...n bla mak aku blk umah pagi tur jgak..mak aku dah kna start masak..kemas rumah n so on...sepatut yer seorg wanita yg baru bersalin xbleh wat keje byk n  perlu byk berehat n pantang..tp bkn mak aku....mak aku kna wat semo keje mcm biasa walu sakit mcm mana pown...begitu jgak apa yg terjadi tyme mak aku lahirkn aku iaitu pada tanggal 26 april 1988 bersamaan dgn n 9 ramadhan 1406....tyme tur lae teruk cause bln puasa.....dan adik aku pula dilahirkn mellalui pembedahan pada 19 mei 1992 bersamaan dgn 17 zulkhaedah 1412 da dinamakn Qadratul Amani....
mak aku penah mengadu kt wan aku...tp wan aku ckp kt mak aku..'nak wat mcm mana...nasi dah jadi bubur...' mak aku penah nk bercerai tyme tur sbb xthn sgt....bkn setakat ayah aku yer perangai jek...anak2 dia skali...diorg fitnah mak aku,...n mcm2 diorg wat nk bg mak aku kuar dari umah tur....tp mak aku bertahan coz mak aku taw aper perasan seorg anak bla mak bapak dia bercerai sbb mak aku jgk mangsa perceraian...sbb ktorg 3 org mak aku bertahn sampai 22 thn...2 thn lepas setelah didesak oleh adk aku yg bongsu tur ngan aku.... mak aku berani jgk minta cerai dari ayah aku..tp sampai sekrg..mak aku blm diceraikn... n mak aku digantung xbertali....mesti korg rasa aku ngan adk aku cm jahat sbb pengaruh mak aku suruh mintak cerai..tp apa perasan korg bla seorg bapa yg xpenah peluk anak dia....even bla aku sakit teruk giler are tur...dia wat xtaw jek walaupon aku brg kt ruang tamu n dia bleh wat dono jek tgk tb....sdh sgt..kgkdg kitorg rasa...ada ayah ngan xda ayah samer jek raser yer.....
skrg mak aku tgl ngan adk aku kt jitra kedah....even mak aku sgt dlm keadaan yg xsihat...mak aku gagahi jugak utk besar n sekolahkn kitorg...mcm2 penyakit mak aku dpt...sblm nie mak aku disahkn kna barah rahim tyme kau form5....doktor ckp sbb mak aku xpantang tyme lepas bersalin....sblm tur mak  aku kna barah payudara tyme kau form 3....tyme mak aku lepas wat pembedahan pown ayah aku wat xkisah jek....
skrg adalah tugas aku sbg anak lelaki tunggal mak aku..memandangkn kitorg dah delete anak mak aku ngan 1st husban dia dulu sbb diorg skrg dianggap derhaka sbb sanggup mencaci hina mak aku....diorg salahkn mak aku sbb ayah diorg ceraikn mak aku....
hurm sbgai anak lelaki tunggal..aku akn berusha belajar b keje elok2 nnt supaya aku bleh bg kesengan kt mak aku..kgkdg bla tgk mak aku wat kuih nk diantr jual aku rasa kesian sgt coz dlm umur mak aku skrg ngan semua penyakit yg dia hidap...dia spatut yer duduk rehat jek....

YA ALLAH AKU MOHON KEPADAMU YA ALLAH BAHAGIAKN IBU AKU, MURAHKN REZEKI DIA, BERIKAN DIA KESIHATN YANG BAEK DAN PANJANGKN UMUR DIA SUPAYA AKU MEMPUNYAI KESEMPATAN MEMBALAS JASA IBUKU N MEMBERI KEBAHAGIAAN KEPADANYA.....YA ALLAH BUKAKNLAH HATI AKU UTK MUDAHKAN AKU MEMAHAPI APA YG AKU PELAJARI SUPAYA AKU MEMPEROLEH KEPUTUSAN YANG BAEK DAN CEMERLANG AGAR AKU DPT MEMPEROLEH KERJA YG ELOK SUPAYA AKU MAMPU MEMBAHAGIAKN IBUKU.....AMIN YA RABBAL ALAMIN....

Friday, March 6, 2009

cause we belong together now...

i had just heard a song from kelly clackson.....heeeheh my life would suck without you....i do agree that all human being need a couple in their life wether they are wife's, husband's, boyfriend's or girlfriend's.... but do you really think that our life would suck without them? or my life are suck with them?
from my own opinion..... it really do if we are too depend on them.... thats mean, we dont have our own life.... everything we do just because of them until we dont even spend our time for our own sake.... why this is happening? some people said that ' i was in love with him/her so what ever he done with me its ok....' or ' i were meant to be like this... god created me to be with him or her...' or 'i just could not let him/her go.... i too depend on him/her what else could i do....' and many more....
because of this our couple sometime did not appreciate ourself as their life partner... they ignoring us... they got someone else and so on.... after all our sacrifice.... do we deserve to be treated like that? or we need to move on? it is our own decision to make... wether is is good or bad we are the one that responsible for that...
but before we choose any decision to make...first of all we need to analyze it first.... which one is the best solution...the  pro's and con's.... how it gona effect our life next.... and are ready to do it....... 
so do you really think 'my life would suck without you' or 'my life are suck with you'.....

Saturday, February 28, 2009

kuasa minda

tahukah anda hanya dgn mengunakan minda kita dpt mengawal dunia....percaya atau tidak...benda ini betul2 terjadi....korang mesti xpercaya kan....
biar aku cita pengalaman aku.....
beberapa hari lepas aku rasa sgt2 tertekan ngan stady aku nie...aku rasa aku xditerima org...aku rasa semo org benci aku...aku sgt2 down waktu tur....aku g studio pown sbb terpaksa....yer aku akui yg aku adalah nobody in my studio...tp at least aku ber usha sungguh2 tok jd somebody...clu ada org xsenang ngan cara aku..aku mintak maaf..tp aku mahu bangkit semula utk cari tract aku  blk...hhehehe...aku jadi xmenentu....aku hilang arah time tur..aku depress...aku byk hidup dlm angan2 aku tyme tur.... walaupon aku nk sgt2 capai impian aku yg iaitu nk naekn pointer aku blk sem nie..tp benda nie wat aku yer impian makin jauh.....
aku bernasib baek coz aku da sorg kwn baek aku nie....nama dia mustaffa khai...dia byk tlg aku...
aku syg dia sgt...ehehheh... dia yg tlg aku keluar dari zaman gelap aku tur...(zaman gelap hasil ciptaan minda aku sendiri)... dia xtlg dri kewangan atau apa2 entertainment ker aper ker...dia jaz bg taw aku 'The function of our mind'.
sebenar yer....minda kita dapat controll dunia nie jaz dgn hanya pikir positif ttng apa yg kita alami....contoh yer...aku rasa org xska aku....so ramai org xbercakap ngan aku coz aku sendiri yg bina tembok penghalang tur dgn hanya berfikir yg semo org benci aku....bla aku dah dgr ceramah mus bg kt aku....aku terus bersemangat..aku bangun tegak n aku terus g studio dgn vission ang pemikiran baru aku...aku ckp yg semo org akan belh terima aku...mlm tur jgk..aku dpt bergaul ngan semo org...kecuali sorg nie....tp biar r dia...so..aku ngan membangun seperti zaman reinance..hehhehehentah salah ejaan aku tur..hahhahaha..skrg aku dah kembali ceria...mus jgk ada ckp, org2 yg berjaya dlm hidup diorg...dia akan tulis on paper aper yg diorg nak..hhehehe..aku pown dah starat wat tur....
kesimpulan yer...'anda adalah apa yang anda pikirkan....'
think positively cause it will naver bring u pain as much as when u think negatively...

Thursday, February 26, 2009

pEngErtIAn

pengertian... apa yg korang paham tentang pengertian....hurm....aku pown xberapa taw sgt pengertian 'pengertian'...yg aku taw perngertian bermaksud aper pemahaman atau maksud seuatu perkara itur..
hhehehe
hurm...bagaimana pula dgn pengertian tentang diri kita sendiri...adakan korg betol2 mengerti tentang diri korg?
aku?
aku mmg xmengerti ttg diri aku...apa yg aku nk dlm hidup...apa yg aku impikan and apa yg aku buat untuk capai impian aku..semua tur bercanggah sgt...kengkadang hidup aku byk dalam angan2 ya aku ciptakan utk hepi kan life aku yg suram...suram kah hidup aku? adakah org yg syg aku? hurm....mungkin ada juga org yg syg aku contoh yer ibu aku...kwn baek aku...hhehhehe...

penah x korg dengar pepatah ini...'cara kita layan seseorg adalah cara yg kita nk dia lyn kita...' mesti xpenah kn..hehhe sebab aku yg wat pepatah tur...daripada pengalaman dan pengamatan juga pengertian aku tentang hidup dalam dunia nie..hhehehhe...adakah cara aku lyn kgkwn aku yg membuatkn diorg menjauhkn diri diorg dari diri aku adalah yg aku inginkan selama ini? ofcoz lah x...aku juga ign kn persahabatan yg erat yg bleh bergantung antara satu sama laen....mgkin aku xsedar apa yg aku wat selama ini.....yg aku telah menjauhkn diri dari semo org...apa yg patut aku lakukn?hurm..aku pown xtaw lae apa yg aku nk buat selepas nie...cita2 aku yg aku slalu gambarkn dalam minda aku sekarang makin kabur...gelap dan terus hilang....apa penyebab yer?...yg aku tau..semo nie berpunca dari diri aku sendiri yg cepat lupa diri...lupa daratan...

secara rumusan yer...aku akan coba utk pertingkatkn diri aku ini supaya aku diterima masyarakat seperti dahulu...kesilapan aku yg dahulu aku akan jadikn pengajaran..hhehhehe..wish me luck okai....ini just for introduction 4 my new made blog..hhehheh..