Wednesday, April 6, 2011

Dia Bernama Qadratul Amani binti Tajul Arus


siapa qadratul amani ni ek? aper kena mengena dia ngan aku? pasaipa aku nk tulis pasal dia? hurm...jawapan dia; qadratul amani which is known as amani ialah adk aku...satu satunya dak aku yg aku ada dlm dunia ni....aku tulis ni sbb aku sgt2 respect n bangga dgn dia..huhuhu...kenapa? bacalah ek...


Qadratul Amani binti Tajul Arus, dilahirkan pada tanggal 19 mei 1992 di hospital besar alor setar. cerita amani ni stat bukan sejak dia lahir...tp sejak dia wujud dlm perut mak aku..kisah yer mcm ni...

masa tur mak aku baru ja keguguran anak lelaki which is adk aku lah...tanpa diduga mak aku mengandung lagi...(amani)..time tur badan mak aku still lemah..bisalah org keguguran mcm org bersalin jgk..so, kedatangan amani masa tu tidak dijangka...mak aku ada cerita, masa tur mak aku rasa xdapat nk teruskn mengandung amani...tp atas nasihat doctor mak aku teruskan..doctor bg vitamin bg badan mak aku kuat..doctor tur ckp, 'kita xtau apa kebaikan yang bayi ni akan bawak untuk kita nnt'.so 19 mei 1992 mak aku lahirkn amani...

amani ni sgt murah rezeki, dari segi duit dia sgt cermat..dari kecik lg dia dah pandai simpan duit..xmacam aku n akak aku..ada duit jer habis kami belanja..amani lain..masa dia kecik..amani ni kuat melalak...dia melalak sampai mak aku ada depan mata dia..hehehe..masa kecik dia jgk sgt manja...

famili aku perasan kehebatan amani ni masa dia PMR..umo 15 thn lah..time tu mak aku mmg perang besar ngan ngan ayah aku..mcm2 r terjadi...mak aku ckp time tu amani sgt matang..dia yang tenangkn mak aku..dia yang bg nasihat kt mak aku..dia yg jga mak aku..sampai masa mak aku keluaq rumah dlu pon amani yg bg kekuatan kt mak aku...dalam kekalutan n peperangan tur amani still amek PMR dia sbb mak sgt ambil berat pasal pembelajaran anak2 dia...tp yg menghairan kan aku..dalam keadan yg getir mcm tur..dia xda masa nk study sgt..tp dia manage dpt 7A 1B untuk PMR dia...

masa SPM plak..since mak aku dah bergelar ibu tunggal..kehidupan kami sgt2 lah susah..mak aku juz buat kuih tok living...kadang2 amai g sekolah xbwk duit pon..org lain g kantin time rehat..dia dok kt kelas...huhuhu..tp seperti aku katakn td..amani ni murah rezeki..dia da ramai kwn baek...kadang2 bila dia xmakan time rehat, kawan2 dia lah yang akan belaja dia...tp selalu yer amani akan menolak..sbb dia xsuka mkn budi org..beza sgt ngan aku...aku jns suka makan budi org...time dia nk SPM, mak aku jga anak sedara ku sorg nie..comel active dan nakal..itu lah Batrisyia Alya.Alya ni suka sgt kacau amani..diorg selalu gaduh..dan sgt rapat sbb sejak alya nie umo xsampai setaun mak aku jga dia n amani lah yg selalu jga dia...

so, apa org expect bla thn SPM, kna jga budak, tlg mak buat kuih, kerja2 rumah dia yg buat..sbb amak aku xsihat sgt..bla result SPM kuar, dia telefon mak aku ckp dia fail..mak aku dah gelabah dah..sbb setiap kali blk periksa SPM dia mst ckp kt mak aku dia xleh jawab..aku pon call kawan baek amani, Ameda. ameda bgtau aku yg amani tercalon pelajar terbaik sekolah!!!!! dia dpt 8A 1B..mst ada 1B jgk lah bdk nie..btw..aku dah agak dah sbb amani selalu merendah diri...xmau mengaku yg dia pandai..hahaha...lepas tur org mula admire amani nie..dlm keadaan susah..dia boleh score xm...

tur dari segi pelajaran...

dari segi persahabatan pulak, amani ni dah mcm csomethg yg connect kwn2 dia..tanpa dia kwn2 dia semo xbaek mcm masa dia ada...dia buat semo kwn2 dia berkawan..hehhehe..mula2 mmg org igt amani ni belagak..tp bla dah kwn ngan dia...kebanyakan kwn dia depend dkt dia...sbb dia sgt dependable, matang n berfikiran jauh...

amani xkejar glamor...hehhe..dia xkisah kuar Pusat Asasi Sains University Malaya...sbb dia rasa dia xmampu nk teruskn...sbb dia rasa kalau dia teruskn belum tentu dia dpt keje...yg dia fikir ialah dia dpt keje nnt...sbb tur skrg dia belajar kt Kolej Sains Kesihatan Bersekutu bawah kementerian kesihatan Malaysia...sbb ada jaminan dia ada kerja bla dah hbs belajr..medical mmg pilihan dia pon...

hari tu, aku ada borak ngan mak aku pasal amani..mak aku ada mention yang amani ni lain sikit...sbb kalau binatang berbisa usually ular senduk masuk rumah..mst dia yg jmpa..aku ckp mungkin binatang tur g cari dia...sbb kt umah ayah aku dlu..masa dia wat homework..tetiba dia rasa sejul ja kaki dia..dia thk bwh.....ular senduk sebesar lengan org dewasa menyusur atan kaki dia...dia xbergerak pai ular tur dah blah baru slow2 dia bangun berdiri atas meja n call amak aku...

2nd case, dia tghtdo kt umah mak aku time dia form 5,...tetiba dia rasa lain mcm jer..dia buka jer mata, ular senduk sebesar sblm nie betul2 depan muka dia...dia duduk diam pai ular tur gerak melintasi dia baru dia bgn pelan2 gerak kuar blk tur n call mak aku lg...

3rd case..dia jmpa kala jengking sebesar tapak tgn org dewasa...dlm blk air...

n sblm2 ni pon ular masuk rumah mmg dia akan jmpa...

yang menghairankn mak aku..haiwan berbisa ni dtg dekat dia bla mak aku xder...bla dia sorg2..pelik tp sampai skrg mak aku xtau kenapa...


bg aku amani ni sgt2 special...tp penakut hantu...hahhaha...plus dia sgt2 lah manja dgn aku...dia xsuka menyusahkn org lain...tp dia akan menyusahkn aku..tur kata2 dia sampai skrg aku igt...mmg dia slalu menyusahkn aku..sbb aku ja abg dia n d only lelaki yg dia rapat n bercakap...

owh lupa plak..amani dia xkn berckp dgn lelaki sgt..bila perlu sahaja..hehehe...mgkin sbb exclusivity tur byk lelaki suka dia..so kt fb dia skrg dia engage ngan aku..hehehhe..
so that xder lelaki2 miang kacau dia..lg pon ktorg mmg xseiras..so org igt ktorg mmg betol2 engage...hahahha...

so..thats all for this entri...

2 comments:

sweet stalker said...

hey, i just randomly berblog walking. and i jumpa blog u.

erm, suka i baca entry ni. u serg abg yg pnyanyang. sumpah, jeles. abg2 i salu nak kenakan i.

so, nasehat i jagalah adik u amani ni baik2. dye sgt special. ;)

last, jgn lupa follow blog i. oke?

nur azimah harun said...

memang die engage dengan awak tapi saya tau ianya palsu. korang xbleyh kawen sebb tu engage sampai bila2. ahahah